Anleggsmaskinmekaniker
Anleggsmaskinmekanikere kan være ansatt i store og små bedrifter over hele landet som utfører ulike oppgaver innenfor anleggsbransjen. Arbeidet foregår på anleggsområder og inne på verksted.
Anleggsmaskinmekanikere kan være ansatt i store og små bedrifter over hele landet som utfører ulike oppgaver innenfor anleggsbransjen. Arbeidet foregår på anleggsområder og inne på verksted.
Med fagbrev i anleggsmaskinmekanikerfag, er det mulig å ta ingeniørutdanning via y-veien.
Som anleggsmaskinmekaniker er du mekaniker med spesialisering på masseforflytningsmaskiner som brukes på anleggs- og byggeplasser. Dette inkluderer anleggsmaskiner som gravemaskiner, hjullastere, anleggsdumpere, dosere, veihøvler og traktorgravere/gravelastere.
Tunnelborerigger, valsetog, aggregater og spesialmaskiner er også utstyr du kan komme borti i faget.
Hvert år må anleggsmaskiner inn til kontroll/sertifisering og det er bare anleggsmaskinmekanikere som har kompetanse og lov til å foreta denne kontrollen.
Arbeidet som anleggsmaskinmekaniker kan være fysisk krevende. Faget er underlagt lover og forskrifter på tekniske, sikkerhetsmessige, miljømessige og helsemessige områder. Det er derfor viktig å ivareta nødvendig sikkerhet for seg selv og andre.
Yrket har likhetstrekk med landbruksmaskinmekaniker og anleggsmaskinfører.
Du bør være interessert i motorer, hydraulikk (overføring av energi og kraft ved hjelp av væske/olje, rør, flens og slanger), mekanikk og elektronikk. Høy grad av samarbeidsevne og selvstendighet er nyttige egenskaper for en anleggsmaskinmekaniker. Du må også være praktisk anlagt og like å jobbe med hendene. Videre må du kunne kommunisere godt med kunder og kolleger, og ha evnen til å planlegge, gjennomføre og vurdere arbeidet som gjøres. Det er også viktig at du utfører arbeid effektivt og nøyaktig.
Du må ha gode konsentrasjonsevner, siden du jobber under strenge sikkerhetsbestemmelser.
Fikk du svar på det du lurte på? Du er uansett velkommen til å ta kontakt med oss i BYGGOPP!